הצונאמי (2004)
בתרבות היפנית המושג צונאמי מוזכר דווקא בהקשר חיובי, כגל גדול ועוצמתי, סמל לעוצמתו של הטבע על פני האדם.
ב2004 נוכחנו לדעת שוב עד כמה אנו קטנים, ושוב האויב בלתי סביר, בלתי ידוע, וקשה לפיצוח. 280 אלף איש נהרגו וכמה מליונים נותרו חסרי בית, רובם באיזור דרום מזרח אסיה. העולם כולו התגייס למען קורבנות האסון. קונצרטים ומסעי התרמות שונים ומשונים התקיימו, כל זאת בצל התהייה - מה היה קורה אילו הצונאמי היה מתרחש אצלנו?
שנה מאוחר יותר נתנה תשובה חלקית כאשר סופת ההוריקן "קתרינה" שטפה בסערות את העיר ניו אורלינס בארה"ב והשאירה אלפי חסרי בית. הצונאמי,מלבד הנזק העצום שגרם, הוכיח לנו שוב את הפערים העצומים בין מזרח למערב. הוא הזכיר לנו כי בעוד אנו מתחבטים בעולם הווירטואלי, מילוני אנשים נשארו מחוץ לכפר הגלובלי שלנו ונאבקים מאבקי השרדות יום יומים. כבר שכחנו את דארפור שבסודאן, שם נהרגו למעלה מ700 אלף איש בעשור האחרון, בקונגו ובסומליה, במחלות כמו איידס וכולרה שעוד לא פסו (נשיא זימבאבואה רוברט מוגבה הצהיר לא מזמן כי "אין יותר כולרה" בארצו) אסונות יומיומים שממאנים להשכח. אך הצונאמי היה הגדול מכולם. הוא היכה בנו בנחשוליו והגיע לכל בית. יתכן ומדובר בעוד אסון טבע גדול, אחד מני רבים וקשה לאמוד את השפעותיו. ומצד שני המילה צונאמי כבר איננה זרה לאף אחד מאיתנו לעולם.
המשבר הכלכלי (2008)
המשבר הכלכלי הגדול ביותר מאז תקופת השפל הגדול תפס את רובינו עם המכנסים למטה וזאת דווקא כשכולם היו בטוחים ששום דבר לא יפתיע אותם. כנראה שטעות אכן לעולם חוזרת.
בסוף שנות ה20- תחילת ה30 פרץ השפל הגדול בארה"ב ולאחר מכן באירופה ובעולם כולו. מומחים בנשוא אינם מתקשים לשים את האצבע לנסיבות המשבר- אם זה היה האשראי הרחב שניתן לציבור, התעצמות לא מבוקרת של השוק החופשי על חשבון ביקורת ממשלתית, תאוותנות יתר או אולי תחושת אופוריה שהתפוצצה בין לילה. פר' הר סגור מצביע במחקריו על נפילת האימפריה הרומית על סיבה אחת בלתי שגרתית- בזבזנות נוראית של נשות בני המלוכה שלא הפסיקו לרכוש בדים יקרים, חפצי ערך ויהלומים מכל אותן קולוניות עד שגרמו לגרעון עצום שמוטט את הממלכה.
בניגוד למשברים הללו עדיין קשה למצוא סיבות ברורות למשבר הנוכחי, ולכן הוא אולי מפחיד כל כך , בדיוק כמו גלי הצונאמי ומטוסי אמריקן איירליין שהתרסקו על מרכז הסחר העולמי. האם חגגנו יותר מדי ? לא שזכור לי. ישנם כאלו שמצביעים על משבר ה"סאב פריים" בו קיבלו אזרחי ארה"ב אשראי כמעט בלתי פוסק לרכישת בתים עם משכנתא ללא ריבית, מה שהוביל לגרעון עצום ולהתמוטטותם של בנקים . גם אם הסיבה מספקת היא מעלה שאלות מטרידות אחרות- איך לא ידענו? ברשת כלכלית מסועפת ומתוקתקת מאין כמוה, עם עשרות אלפי אנליסטים, כלכלנים, יועצים ומומחים, עם מידע אמין ומדוייק הזמין לכל נפש, איך לא ראינו את זה מגיע... איך?
הכל כמובן חוכמה לאחר מעשה וחוכמה קטנה ביותר, במיוחד כאשר מדובר בסיכום שנעשה בזמן אמת. ואם זאת תחושת הבילבול, הכאוס, חוסר האונים אוחזת אותי כמו רבים אחרים כשאני נזכר בכל אותם אסונות ומתפלל שלא יבוא אסון נוסף.
ובנימה אופטימית זאת.. שבת שלום וצום קל!!
אורי
"פנים הדירות מתעשר במכשירים חדשים. יחסים אנושיים נעשים בהדרגה בלתי אפשריים, מה שמצמצם מאוד את כמות האנקדוטות שמרכיבות חיים....
השבמחקהאלף השלישי נראה טוב."
הרחבת תחום המאבק - מישל וולבק